Громади мають напрацювати Програму комплексного відновлення

Не залежно чи є в громадах руйнування, чи немає, перед тим, як розпочати відновлення, громадам потрібно розробити стратегічний документ, який називається «Програма комплексного відновлення». Він допоможе громадам розпочати процес відновлення територій та залучити кошти партнерів.

Advertisement

  Про це йшлось на конференції «Угода мерів в Україні: Працюємо разом над зеленим відновленням», що відбулась 10 травня у Львові.

  Угода мерів – це найбільший у світі рух за збереження клімату та енергії на місцевому рівні. Європейська ініціатива Угода мерів започаткована Євросоюзом у 2008 році. Наразі вона налічує біля 9,7 тисяч міст-підписантів із 48 країн. 

  Ця програма охоплює місцеві та регіональні органи влади, що беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання джерел енергії на своїх територіях.

  Цьогоріч на конференції з’їхалось чимало представників влади, журналісти, громадські діячі, щоб обговорювати головні аспекти розвитку муніципалітетів в Україні, включаючи фінансування, співпрацю між урядом та муніципалітетами, відновлення та реконструкцію територій, а також залучення громад до реалізації проєктів з клімату та енергії.

  Народна депутатка України Олена Шуляк розповіла, що парламент посилено працює над підходами та концепцією для відновлення України. Запропоновано інструмент під назвою програма комплексного відновлення області (регіону) та території територіальної громади (її частин), спрямований на забезпечення необхідності швидкого відновлення та адаптації до складності ситуації.

  «Усі громади мають проаналізувати економіку на місцях (які підприємства виїхали чи закрилися, які релаковані тощо). Далі має бути проаналізований показник демографії (2 млн українців знаходяться закордоном), тому громади мають планувати повернення цих людей, через створення нових робочих місць, залучення інвестицій. Також має бути розглянутий екологічний показник, а саме – на прикладі будівельного сміття, яке утворилось від руйнувань. Парламент зараз активно співпрацює з громадами, щоб напрацювати законодавство, щодо переробки будівельного сміття, яке не має бути захоронено у землі. Будемо переймати досвід у інших країн», – заявила нардепиця Олена Шуляк.  

  Як розповів голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм, для повної прозорості та підзвітності усі процеси відбудови буде цифровізовано в екосистемі управління відбудовою DREAM. Вона створена для контролю кожного етапу — від реєстрації пошкоджень і руйнувань до фінансування, закупівель, процесу будівництва і до введення в експлуатацію. Інформація буде у загальному доступі.

  На початку травня була презентована комунікаційна платформа, яка містить інформацію про завдання, структуру і принципи роботи DREAM, а також покроковий план її впровадження протягом 2023 року. Її можна побачити на www.dream.gov.ua

  Агентство відновлення вже тестує один із ключових модулів DREAM – Галузеву систему управління відбудовою інфраструктури у найбільш постраждалих від війни регіонах. Служби відновлення та органи місцевого самоврядування наповнюють систему інформацією про проєкти, які потребують фінансування. З них зараз формується Портфель проєктів Агентства відновлення на 2023 рік.

  Заступниця Міністра розвитку інфраструктури України Олександра Азархіна наголосила, що важлива складова реконструкції –  енергоефективність. Підтримкою громад у цьому питанні стане створення Фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації України, який наповнюватиметься за рахунок надходжень від податку на викиди CO2. Фонд стане постійним джерелом фінансування численних програм з енергоефективності, які вже готуються для різних галузей економіки. Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва зазначила, що «Енергоефективність є тим драйвером, який стимулюватиме економічні процеси, сприятиме бюджетній спроможності громад та їхньому сталому розвитку».

  Важливо, що парламент на рівні законодавства вже встановив високі вимоги до якості будівельних матеріалів, як того вимагає європейський 305-регламент, запровадив відмову від потенційно шкідливих матеріалів та обов’язкові умови енергоефективності.

Advertisement
Поділитись у соцмережах: