Незалежне тестування вчителів початкових класів – учасників сертифікації відбудеться 11 березня

Учителі початкових класів, які вирішили пройти сертифікацію у 2023 році, активно готуються до першого етапу – незалежного тестування учасників сертифікації.

Advertisement

    Як повідомила Валентина Загрева, начальниця управління Державної служби якості освіти у Львівській області, так як і у минулі роки, сертифікація педагогічних працівників складатиметься з трьох етапів: незалежного тестування учасників сертифікації, самооцінювання власної педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду роботи вчителя. До кожного наступного етапу допускатимуться ті учасники, які успішно пройшли попередній.

   «Сертифікація педагогічних працівників є ефективним інструментом у  системі зовнішнього забезпечення якості освіти; це сучасні відкриті, ефективні методики оцінювання професійних компетентностей вчителів. Попри повномасштабну війну, освітяни вкотре доводять, що готові удосконалювати та підтверджувати свою майстерність. Цьогоріч реєстрація учителів початкових класів тривала у два етапи з 30.01 до 13.02.2023. Гранична кількість вчителів початкових класів Львівщини, які могли зареєструватися для проходження сертифікації, становила 107 осіб. Також учителі мали нагоду зареєструватися у додатковому етапі (у межах граничної кількості по Україні, а це – 1500 осіб).

   Наразі учителі початкових класів активно готується до І етапу сертифікації – незалежного тестування, який відбудеться 11 березня 2023 року.

  Напередодні тестування, раджу ознайомитися з адресою пункту тестування та маршрутами доїзду до нього. Інформацію про місце, дату та час проведення незалежного тестування буде зазначено в листі-виклику, який розміщують в кабінеті учасника сертифікації не пізніше ніж за тиждень до початку незалежного тестування.

  У день тестування, учаснику сертифікації варто заздалегідь підготувати і взяти із собою: паспорт або інший документ, що посвідчує особу; лист-виклик; дві-три ручки з чорнилом чорного кольору; маленьку прозору пляшку з питною водою (за бажанням).

  Зауважу, що зміст тесту визначено Програмою незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів початкової школи, затвердженою наказом МОН від 05 квітня 2022 року № 294.

  Загальна кількість завдань – 100. Максимальна кількість балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання, – 100. На виконання тесту відведено 180 хвилин. Для успішного проходження незалежного тестування та, відповідно, допуску до участі в наступному етапі сертифікації необхідно набрати не менше 60% максимальної кількості тестових балів.

  При підготовці до тестування рекомендуємо обов’язково ознайомитись з Програмою незалежного тестування, яка містить такі розділи: управління освітнім процесом – 10 % від загальної кількості завдань, навчання учнів предметів (інтегрованих курсів) – 76 %, партнерська взаємодія з учасниками освітнього процесу – 2%, організація освітнього середовища – 12 %.

  Окрім того, освітні експерти та учасники сертифікації минулих років, радять опрацювати Закони України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Державний стандарт початкової освіти, професійний стандарт “Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти”, концептуальні засади реформування середньої освіти «Нова українська школа», пригадати матеріали онлайн-курсу для вчителів початкових класів на платформі EdEra. Педагоги можуть також спробувати свої сили пройшовши тестування попередніх років на сайті ЗНО.ОСВІТА в розділі «Освіта для вчителів».

  За результатами тестування учасників буде допущено до наступного етапу – самооцінювання педагогічних працівників, який орієнтовно відбудеться в другій половині квітня.

  Принагідно додам, що у 2023 році участь у сертифікації зможуть взяти не лише вчителі початкової школи, а й учителі з математики і української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти. Квота педагогів, які можуть бути зареєстровані для проходження сертифікації з Львівської області за категоріями: математика – 43, українська мова та література – 44.

Реєстрація вчителів відбуватиметься у два етапи: основний – 01-07 серпня 2023 року (у межах граничної кількості для кожного регіону); додатковий – 07-11 серпня 2023 року (у межах загальної граничної кількості – 500)».

Довідково:

Відповідно до законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» сертифіковані вчителі мають право на:

  • зарахування сертифікації як проходження чергової або позачергової атестації педагогічним працівником з присвоєнням відповідної кваліфікаційної категорії та/чи педагогічного звання;
  • доплату у розмірі 20% до ставки заробітної плати протягом дії сертифіката (3 р.).
Advertisement
Поділитись у соцмережах: