Про епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин у Золочівському районі

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується стрімким та  важким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Щорічно від цього у світі в середньому помирає 55 тисяч людей. Сьогодні сказ реєструють у 150 країн світу та на всіх континентах окрім Антарктиди.

Advertisement

  В останні роки на території Україні значно погіршилась епізоотична ситуація зі сказу. Активні вогнища природного типу цієї особливо небезпечної інфекції реєструються по всій території України.  

  В останнє  пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу  проводилася на території Золочівського району у вересні-жовтні 2019р.

  За останні 3 роки (2020-2022р.р.) у Золочівському районі зареєстровано 16 випадків сказу тварин, з них 6 домашніх та 10 ( 62,5% ) диких тварин, з яких захворіло 9 лисиць і 1 куниця. Аналіз по роках:

 – 2020р. зареєстровано 3 випадки захворювання тварин на сказ, з них 2 випадки у домашніх тварин (собака та кіт) – Золочівська ТГ та 1 у диких тварин (лисиця) – Золочівська ТГ.

– 2021р. зареєстровано 2 випадки захворювання тварин на сказ у диких тварин (лисиця) – по 1 випадку Буська ТГ, Красненська ТГ.

– 2022р. зареєстровано 10 випадків захворювання тварин на сказ, з них 4 випадки у домашніх тварин ( 2 собаки Золочівська ТГ та 2 коти Красненська ТГ) та 6 випадків у диких тварин (з них 5 лисиць та 1 куниця) – куниця – Золочівська ТГ та 5 лисиць, з них 3 лисиці ЗолочівськаТГ  та 2 лисиці Буська ТГ. 

– 2023р. зареєстровано 1 випадок захворювання тварин на сказ серед диких тварин (лисиця) – Буська ТГ.

 На жаль, в районі мали місце покуси скаженими тваринами людей. 

 Як бачимо, спостерігається тенденція до збільшення захворюваності серед диких тварин, які є резервуаром збудника вірусу сказу у природі основним з яких є лисиці, що може призвести до можливого зараження домашніх тварин. Тому, якщо прибігла дика тварина та поводить себе невластиво або споcтерігається неадекватна поведінка, то категорично заборонено вступати з нею в контакт.

  Збудник сказу – нейротропний вірус. Сказ протікає в вигляді буйної, протягом 6-11 днів, або тихої (атипової) форми – 2-4 дні. Хворі тварини гризуть місце укусу, можуть бути ласкавими, примхливими  або агресивними , збудженими, їдять неїстивне, гризуть землю, відмічається слинотеча, блювота, слабкий апетит, виснаження. Людина може заразитися сказом тільки від хворої тварини. Від людини до людини вірус не передається. Найбільш небезпечними в якості перенощиків із диких тварин є лисиці та вовки (41,4%), єноти, шакали, борсуки, кажани; із домашніх – коти (21%) та собаки (15%), сільськогосподарські тварини (20%). Тварина стає заразною за 3-14 днів до прояву клінічних ознак хвороби (вірус знаходиться в слинних залозах) та залишається заразною протягом усього періоду захворювання. Зараження людини відбувається при укусі, подряпинах та мікроушкодженнях шкіри ослиненні хворою на сказ твариною. Деякий час вірус знаходиться в місці проникнення (6-12 днів), потім рухаючись вздовж нервових волокон до спинного і головного мозку накопичується і розмножується в нейронах, визиваючи фатальний енцефаліт. Особливо небезпечні укуси в голову і кисті рук. Інкубаційний період триває в середньому від 2 тижнів до 3 місяців, іноді до 1 року і довше.

 При ймовірному інфікуванні, людям необхідно терміново звернутись у лікувально-профілактичні заклади (травматологічні пункти) де буде надана перша медична допомога, а також, у разі потреби, призначено курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

  Згідно інструкції за тваринами, що нанесли покус людині встановлюється 10-ти денне ветеринарне спостереження (карантин). Бережіть себе!

Золочівське районне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Advertisement
Поділитись у соцмережах: