Про підземні води

Далеко не вся вода на Землі знаходиться на поверхні. Величезні її запаси таяться в надрах нашої планети. Сучасна наука відносить до підземних вод ті запаси води, які знаходяться у верхній частині земної кори, причому неважливо, у якому стані вони перебувають — у рідкому, газоподібному або твердому. 

Advertisement

  На підземні води припадає значно більший обсяг, ніж на поверхневі. Вони беруть безпосередню участь в циркуляції вод Світового океану. Вони мають стратегічне значення як надійне та якісне джерело питного водопостачання населення. Навіть зараз нам про підземні води відомо не так вже й багато. До вашої уваги підбірка цікавих фактів про підземні води, що відомі людству.

  Підземні води складаються з річок, озер, струмків і різного роду природних резервуарів, але більшість з них взаємодіє з поверхнею – в якихось місцях вода з них виходить на поверхню, та й самі вони поповнюються тією водою, що просочується в глибину крізь ґрунт. Деякі такі резервуари залишаються ізольованими вже мільйони років, але є думка, що їх краще не розкривати – там можуть виявитися якісь небезпечні бактерії або стародавні віруси, від яких у сучасних мешканців Землі немає імунітету.

  Не дивлячись на те, що на нашій планеті вистачає океанів і морів, і на їх фоні підземні води здаються скромними, їх все одно багато. Геологи підрахували, що, якби вся місячна в земній корі вода раптом виявилася на поверхні, рівень моря піднявся б на 180 метрів! Загальний обсяг підземних вод оцінюється приблизно в 60 млн км³. Факт 9. Вода в більшості підземних річок і резервуарах оновлюється за рахунок надходження води з поверхні, тому вона не є “законсервованою”. Але цей процес може розтягуватися на сотні, тисячі і навіть десятки тисяч років.

  Невід’ємною частиною підземних вод є підземні річки. Їх насправді багато, але більшість з них протікає на глибині не більше 1500-2000 метрів під поверхнею.

  Більшість підземних річок насправді складно назвати річками в звичному сенсі цього слова. Це скоріше потоки води, які повільно просочуються крізь ґрунт. Настільки повільно, що навіть льодовики рухаються швидше, ніж вони.

  Іноді підземні води можуть бути дуже чистими, якщо ґрунт, через яку вони проходять, фільтрує їх. Але вони можуть бути і отруйними! Все залежить від умов їх залягання.

  У деяких випадках підземні води можуть бути не прісними, а солоними. Іноді настільки солоними, що ця вода більше нагадує розсіл, і пити її, зрозуміло, не можна.

                                  Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Advertisement
Поділитись у соцмережах: