На Бущині вшанували пам’ять жертв Голодоморів

У Буській та Красненській ТГ нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, відбулися віче-реквієм за загиблими.

Advertisement

  У Буську захід по вшануванню жертв голодоморів в Україні відбувся біля пам’ятника Скорботи за участю керівництва міської ради, школярів, працівників установ та організацій, містян.

  У своєму виступі перед учасниками скорботного віча Буський міський голова Ростислав Сліпець нагадав присутнім про жахливі сторінки геноциду, який свідомо здійснила радянська влада проти українського народу, закликав людей до єдності та завжди пам’ятати про мільйони безневинних людей, які стали жертвами комуністичного терору.

  Панахиду за загиблими українцями відслужив настоятель храму ПЦУ Св.Апостолів Петра і Павла, отець-декан Петро Салабай.

  Вела захід методист міського народного дому Ірина Калиновська.

   Перед початком віча керівництво міської ради разом з о.Петром Салабаєм побували біля колишньої катівні НКВС, де були замордовані десятки наших земляків, помолилися, запалили свічки та поклали квіти до меморіальної плити, на якій викарбувані прізвища і імена закатованих у підвалах цієї будівлі.

   У селищі Красне пам’ять жертв голодоморів в Україні вшанували біля фігури Матері Божої.

   Участь в заході взяли селищний голова Роман Фурда, секретар виконкому Богдан Глова, працівники апарату ради, керівництво та педагоги Красненських ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 та №2, пластуни станиці Красне, громадськість та інші.

   Поминальну панахиду за загиблих провели отці Степан Жукровський та Юрій Толочний.

   У вступному слові селищний голова Роман Фурда зазначив, що Голодомор – це жахлива сторінка історії нашого народу, на якій чорними літерами записані мільйони загиблих душ. Ще й до сьогодні спогад про страшний голод в Україні – незагоєна рана, невичерпаний біль, непрощений злочин. Тому пам’ять про усіх невинних жертв Голодомору має нас гуртувати, додавати нам мудрості і наснаги на благо світлого майбутнього та зміцнення держави.

   Проникливий вірш про Голодомор на спогадах бабусі зачитала з власної збірки педагогиня Красненської ЗЗСО І-ІІІ ст.№1 Валентина Лотоцька.

   Пісня-реквієм звучала від Олени Сілковської.

  Усі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та запалили свічки.

   Ведучою заходу була методист КЗ “Центр культури і дозвілля” Красненської селищної ради Уляна Прокопюк.

  Усі учасники скорботних віче о 16.00 год. взяли участь у загальнонаціональній хвилині мовчання та акції «Запали свічку».

Advertisement
Поділитись у соцмережах: