Епідситуація із захворюваності на ГРВІ в т.ч. COVID-19 на території Бущини

Бродівський відділ Золочівського районного відділу ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» інформує, що впродовж 7 тижня  (13-19.02.2023р.) на території Бущини спостерігається збільшення числа хворих на ГРВІ в т.ч.

Advertisement
COVID-19 на 48,2 % у порівнянні з попереднім тижнем.

    За підсумками моніторингу на грип,  ГРВІ  протягом 7 тижня 2023 року на території Бущини  (за даними закладів охорони здоров’я)  захворіло 250 осіб (Буська ТГ – 95, Красненська ТГ – 155), дітей до 17р. – 159 (Буська ТГ – 48, Красненська ТГ – 111), що на 59 випадків більше, як за попередній тиждень – 191 особа  (Буська ТГ – 68, Красненська ТГ – 123). Інтенсивний показник на 100 тис. населення склав 537,1 при епідпорозі 547,9. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 64%.  

    Аналізуючи захворюваність на COVID-19  відмічаємо ріст захворюваності  у 9,7 разів. Захворіло впродовж звітного тижня 39 осіб, в т.ч. дітей до 17 років – 5 (Буська ТГ – 24 з них 5-ро дітей, Красненська ТГ – 15 осіб серед дорослого населення).

   Найвищий відсоток захворілих ГРВІ в т.ч. COVID-19 відмічаємо у віковій групі  від 5 до 14р. – 31,1%.

   За результатами епідеміологічного аналізу епідситуації ГРВІ, COVID-19 по територіальних громадах встановлено, що найвищий показник захворюваності ГРВІ за звітний тиждень зареєстровано у Красненській ТГ, а COVID-19 – Буській ТГ (див. мал.1).

Малюнок  1.   Порівняльна діаграма захворюваності ГРВІ в т.ч. COVID – 19  в розрізі територіальних громад Бущини впродовж 7-6 тижнів 2023 року.

РЕКОМЕНДАЦІЇ з догляду за пацієнтом з COVID-19 в домашніх умовах:

  1. Пацієнта слід розмістити у добре провітрюваному приміщенні.
  2. Слід обмежити кількість осіб, які проводять догляд за пацієнтом – призначте одну особу не з категорії ризику розвитку ускладнень. Відвідування забороняються.
  3. Члени домогосподарств повинні перебувати в окремій кімнаті або, якщо це неможливо, підтримувати відстань не менше одного метра від пацієнта (наприклад, спати в окремому ліжку). Винятком може вважатися мати, що годує грудьми (враховуючи переваги грудного вигодовування та незначну роль грудного молока в передачі вірусу, мати може продовжувати годувати грудьми; водночас вона повинна носити медичну (хірургічну) маску, коли знаходиться поруч з дитиною, і ретельно дотримуватися гігієни рук перед тісним контактом з дитиною).
  4. Слід обмежити рух пацієнта та мінімізувати загальний простір (переконайтесь, що загальні приміщення (наприклад, кухня, ванна кімната) добре провітрюються (наприклад, тримайте вікна відкритими).
  5. Особа, яка проводить догляд, повинна носити медичну (хірургічну) маску, що покриває рот і ніс, коли знаходиться в одній кімнаті з хворим. При носінні маски до неї не слід доторкуватися. Якщо маска стане вологою або забрудниться, її потрібно негайно змінити. Слід використовувати виключно одноразові маски та проводити гігієну рук після їх зняття.
  6. Слід проводити гігієну рук після будь-яких контактів із хворим або його найближчим оточенням. Практику гігієни рук, шляхом їх миття з милом і водою, слід виконувати до і після приготування їжі, перед вживанням їжі, після відвідування туалету та кожного разу, коли руки видимо забруднені. Якщо руки видимо чисті, для гігієни рук рекомендовано використовувати спиртовмісний антисептик для рук.
  7. Для висушування рук після виконання практики миття з милом та водою рекомендовано використовувати одноразові паперові рушники. Якщо паперові рушники недоступні, слід забезпечити кожного члена домогосподарства індивідуальним тканинним рушником і замінювати їх, як тільки вони стають вологими.
  8. Слід дотримуватися респіраторної гігієни і етикету кашлю – прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання за допомогою одноразових паперових серветок, тканинних серветок (перед повторним використанням слід випрати). В разі відсутності серветок, слід чхати і кашляти в згин ліктя. Після кожного акту кашлю або чхання слід провести практику гігієни рук (миття з милом і водою або обробка спиртовмісним антисептиком).
  9. Необхідно відмовитися від багаторазового використання тканин та інших багаторазових матеріалів для гігієни рота або носа. Якщо це неможливо, відповідним чином очищуйте їх після використання (наприклад, періть хусточки, використовуючи звичайне мило або миючий засіб та воду).
  10. Слід уникати прямого незахищеного контакту з біологічними рідинами хворого – використовуйте одноразові медичні рукавички (бажано нітрилові) для проведення догляду за ротовою порожниною та при поводженні з фізіологічними випорожненнями і медичними відходами. До та після зняття медичних рукавичок слід провести практику гігієни рук.
  11. Рукавички, тканини, маски та інші відходи, які утворилися внаслідок догляду за хворим, слід розміщувати в окремому контейнері (поліетиленовому пакеті) в тому ж приміщенні, в якому знаходиться хворий, до їх утилізації.
  12. Слід уникати інших видів можливого потрапляння біологічних рідин хворого або забруднених ним предметів у безпосереднє оточення здорових (наприклад, уникайте обміну зубними щітками, цигарками, спільного користування посудом і постільною білизною). Посуд після індивідуального використання необхідно мити з милом або миючим засобом та водою і використовувати повторно (викидати/утилізувати посуд не слід).
  13. Необхідно щодня очищати і дезінфікувати поверхні в найближчому оточенні хворого (наприклад, приліжкові тумбочки), звичайним побутовим мийно-дезінфікуючим засобом.
  14. Слід очищати і дезінфікувати поверхні ванної та туалету щонайменше один раз на день звичайним побутовим мийно-дезінфікуючим засобом.
  15. Прати одяг, постільну білизну, рушники для ванни та рук хворих необхідно використовуючи звичайне мило та воду. Для машинного прання рекомендовано встановлювати температурні режими 60 – 90° C і використовувати звичайні пральні порошки. Після прання будь-які речі слід ретельно висушити. Забруднену білизну дозволено збирати в загальний мішок для білизни. Заборонено струшувати брудну білизну. Необхідно уникати прямого контакту шкіри та одягу із забрудненою білизною.
  1. Слід використовувати одноразові медичні рукавички та одноразовий фартух (наприклад, виготовлений з целофану) при очищенні і дезінфекції поверхонь, одягу чи білизни, що забруднені біологічними рідинами хворого. До та після зняття медичних рукавичок слід провести практику гігієни рук.

{Додаток 10 в редакції Наказів Міністерства охорони здоров’я № 1411 від 16.06.2020, № 2122 від 17.09.2020, № 230 від 04.02.2022}

  Вакцинація – найефективніший метод профілактики грипу та коронавірусної хвороби (COVID-19)!

  Вакцинація від COVID-19 є важливою не лише тому, що захищає вакциновану людину,  запобігає важкому перебігу захворювання, але й попереджує інфікування оточуючих. Усі вакцини безпечні й ефективно формують імунітет.

  Вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з інактивованою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки. 

    Для імунізації доступні вакцини CoronaVac, Pfizer і Janssen.  Вакцинація складається з 2-х доз вакцин CoronaVac чи Pfizer, або однією дозою вакцини Janssen. Перший бустер можна  зробити через 5 місяців після другої дози, другий бустер через 4 місяці після першої.

 Вакцинація відбувається через мережу первинної медичної допомоги, силами мобільних бригад з імунізації та в центрах масової вакцинації.

  Якщо Ви бажаєте щепитися від COVID-19, можна звернутися до  пунктів вакцинації ЗОЗ Бущини:

  • КНП «Буська ЦРЛ», вул.Львівська,77 тел. 0971867252
  • Олеська АЗПСМ, вул.Шевченка, 55 тел. 0974476830
  • КНП «Красненська МЛ», вул.Золочівська,10 тел. 0964212160

При перших симптомах звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Бережіть себе і рідних!  #Ми працюємо, щоб Ви були здорові!

Бродівський відділ Золочівського районного відділу
ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» 

Advertisement
Поділитись у соцмережах: