Кліщі – переносники небезпечних інфекцій!

Навесні розпочинається сезон активності кліщів. Зазвичай, він триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. Вони є переносниками цілого ряду небезпечних інфекційних захворювань, таких як кліщовий енцефаліт, іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), туляремія, марсельська лихоманка, лихоманка Ку та інші.

Advertisement

  Найбільш поширеною серед інфекцій, що передаються кліщами, на території Львівської області та Бущини є хвороба Лайма.

  Захворюваність на хворобу Лайма на Львівщині у 2022 році (порівняно з 2021-м р.) зросла у понад 2 рази! Було зареєстровано 278 випадків хвороби Лайма (+ 134 випадки, ніж у 2021 р.). Цьогоріч за перші 4 місяці вже зафіксовано 25 випадків хвороби Лайма серед мешканців Львівщини.

   Впродовж 2022 року на території Бущини  зареєстровано 8 випадків захворювання на хворобу Лайма (Буська ТГ – 5, Красненська ТГ – 3)  проти 2-х випадків  за аналогічний період 2021 року (Буська ТГ, Красненська ТГ по 1), що вказує на ріст захворюваності на 75%. При епідрозслідуванні  встановлено, що захворілі перебували у лісі під час збору ягід, грибів, господарювали на присадибній ділянці та на власному подвір`ї. З початку травня маємо зареєстрований перший випадок хвороби Лайма серед жителів Буської ТГ.

 За медичною допомогою щодо присмоктування кліща за 2022 рік у КНП «Буська ЦРЛ»  звернулося 34 особи (Буська ТГ – 31, Красненська ТГ-3), за аналогічний період 2021року – 35 (Буська ТГ- 26, Красненська ТГ-9).

  Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання.

    Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має інтенсивно виражені краї та центр, діаметром від 5 до 35-40 см. Еритема  виникає в середньому через 2-3 тижні після укусу кліща, іноді набагато пізніше. У майже третини хворих еритема не реєструється, такі випадки, як правило, перебігають важче і схильні до хронізації. На початку захворювання може проявлятись також підвищенням температури тіла, слабкістю, сонливістю, втомлюваністю. Регіональні лімфатичні вузли поблизу місця укусу кліща, як правило, збільшені.

 Кліщі, шукаючи зручне місце нападу, піднімаються на рослини (на висоту 1,0-1,5 м максимально), невисокі гілки дерев та кущів і зачіпляються за тварин і людей, які проходять повз. Запах  живої істоти кліщі можуть відчути з відстані у 10 метрів. Їх набагато більше (в 10-15 разів) на узбіччях лісу, стежках, ніж в гущавині лісу.  Небезпека нападу кліща існує не тільки у природних ландшафтах. Кліщі можуть попасти в житло людини з  квітами, дровами, з домашніми тваринами. Підступність кліщів полягає в тому, що вони присмоктуються до тіла людини непомітно і безболісно. Іноді кліщів виявляють на наступний день після присмоктування, але часто – пізніше.

         Застерегти себе і близьких від нападу кліщів та зараження збудниками хвороб, які вони передають, можна за умови дотримання нескладних правил:

  1. Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, і обов’язково оглядайте один одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів.
  2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент, що відлякує кліщів.
  3. Відпочивати слід на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів. 
  4. При виявленні кліща на тілі не лякайтесь, Вашу безпеку гарантує грамотне видалення кліща. Краще зробити це у кабінеті медичного закладу.
  5. При відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща за допомогою петлі з грубої нитки. Захопіть нею тіло кліща якомога ближче до шкіри і видаліть кліща круговими рухами, «викручуючи» його тіло.

      У будь-якому випадку після укусу кліща місце  необхідно обробити йодом, 70% спиртом або спиртовмісними речовинами і негайно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, а також самостійно слідкувати за своїм самопочуттям, перевіряти температуру, оглядати шкіру. В разі появи мігруючої еритеми, терміново звернутися до лікаря, незалежно від самопочуття. Своєчасна терапія антибіотиками по необхідній процедурі може попередити розвиток захворювання.

    Пам’ятайте, різкий відрив кліща  багаторазово підсилює ризик зараження.

  Дослідити видаленого кліща на зараженість збудниками хвороби Лайма, а також провести лабораторну діагностику цього захворювання (дослідження крові) можна:

  • в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ України» за адресою: м.Львів, вул. Круп’ярська, 27,   тел.  098-99-47-055,
    099-639-79-58.

         #МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові

Бродівський відділ Золочівського РВ
ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»

Advertisement
Поділитись у соцмережах: