Життя під час війни спонукає рухатись уперед

Незламність та сила духу нашої нації дає прикордонному регіону можливість продовжувати щоденну роботу над відбудовою інфраструктури та будувати плани на майбутнє.

Advertisement

  З перших днів повномасштабного вторгнення Житомирщина стала транзитною та почала розміщення внутрішньо переміщених осіб. Та й сам регіон постраждав. Деякі населенні пункти були окуповані, через минулорічні бойові дії досі залишаються пошкоджені приватні будинки та інфраструктура в громадах.

Про переселенців, руйнування та відбудову

  Як розповіла координатор Благодійного фонду «Рокада» у Житомирській області Катерина  Остапенко, люди приїжджали без речей, просто вийшли з дому в чому були і поїхали чимшвидше. Тому організація, яка спочатку займались лише біженцями, взялась допомагати всім людям, надаючи гуманітарну, соціальну, психологічну, при потребі, юридичну допомогу.

   «Найбільша проблема у людей – це відсутність житла та працевлаштування, – каже Катерина Остапенко. – Надаємо консультації по працевлаштуванню, забезпечуємо гігієнічними засобами, білизною. Нині чимало людей не мають бажання проживати в місцях компактного проживання, хочуть в приватних секторах, тому намагаємось співпрацювати з приймаючими громадами, щоб хоч трішки людям дати комфорту. Живуть люди за рахунок державних та міжнародних соцвиплат».

  Більш як рік тому, 4 березня 2022 року, росія з повітря обстріляла ліцей №25 у Житомирі. Будівля не підлягає відновленню. З-під завалів можна побачити підручники, взуття, зошити. На стіні зруйнованого ліцею за цей час з’явився мурал, а на колишньому вході хтось маркером написав цитату Шевченка «І день іде, і ніч іде. І голову схопивши в руки, дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки!».

   Нині зруйнований ліцей на стадії демонтажу. На це виділили 18 млн. грн. з міського бюджету. Для учнів ліцею знайшли інше приміщення, де вони продовжують навчання.

  За словами голови Житомирської ОВА Віталія Бунечка, область готується незабаром розпочати масштабну програму відбудову соціальної інфраструктури області. За плідної співпраці міжнародних організацій та бізнесу вдалось відновити 1800 об’єктів. Зараз йде підготовка до реалізації 15 проєктів по відбудові та реконструкції важливих об’єктів, зокрема, планується проведення капітального ремонту двох ліцеїв, будівництво дитячого садочку, реконструкція дитячої лікарні, реконструкція стадіонів та інше.

  «Минулого тижня наша область знову постраждала від ракет рф, – зазначає Віталій Бунечко.– З початку російської агресії в нас понищені об’єкти енергетичної інфраструктури, були удари по нафтобазах. Але пріоритет щодо відновлення внаслідок російської агресії – житло. Усі об’єкти, які знищили рашисти, будуть відновлені».

Безпека та допомога ЗСУ

  До питання безпеки навчання дітей тут ставляться відповідально. Житомир став першим містом у якому під час війни запрацювали садочки. ДНЗ уже мали укриття, хоча й не зовсім облаштовані, втім це влада майже виправила. Тому відповідно до вимог та нормів створили для дошкільнят комфортні умови. А так, як повітряні тривоги бувають і по кілька години, аби діти не сумували, в укриття закупили ігрові та навчальні посібники, різноманітні іграшки. Завдяки співпраці з швейцарцями в укриттях встановили якісне вентиляційне обладнання.

Справжньою гордістю міста є біодизайнер, вчитель трудових технологій Житомирської спеціальної школи Олег Земнухов. Він облаштував в укритті музей, де зібрані давні знаряддя праці. Зібраним у музеї знаряддям праці та інструментам 100 та більше років. Колекцію він доповнив давніми світлинами із зображеннями людей, які користуються такими знаряддями праці. Та на цьому його ентузіазм не завершився. Він активно виготовляє для військових маскувальні костюми «кікімори» із висушеної трави та теплозберігаючі устілки для ЗСУ. Останню технологію майстер запатентував ще у 2006 році. У виробництві використовує тільки екологічні матеріали. Активно у роботі йому допомагають вихованці Житомирської спеціальної школи на чолі з директоркою Світланою Лесик.

  «Конопляні устілки зберігають тепло та захищають ноги від переохолодження, – каже вчитель Олег Земнухов. – Вони універсальні: підходять як у кросівки, так і у берці. Створюють температурний баланс. Якщо довго перебувати у взутті з такими устілками, то ноги не печуть, не перегріваються підошви, ноги не так втомлюються. Крім того, властивість конопель: антисептичні, бактерицидні і ранозагоюючі».

  Майстер навіть виготовив для себе вишиванку з волокна коноплі. Каже, має ще багато ідей, де б можна було використати улюблену рослину.

Фото автора

Advertisement
Поділитись у соцмережах: