Чи має шанс на життя Олеська ОТГ

Одна із наймасштабних реформ – реформа децентралізації триває в Україні з 2014 року. На даний момент, Бущина в числі чотирьох районів Львівської області, де ще досі не створено жодної громади.

Advertisement

Якщо ще раніше люди були пасивні в цьому питанні, а представники органів місцевого самоврядування не брались роз’яснювати людям про впровадження реформи через політичні амбіції, то тепер із наближенням проведення місцевих виборів це питання стало дуже актуальним, що викликає жваві дискусії. Приміром, громада Олеська за збереження свого існування попри те, що експерти прогнозують, що така об’єднана територіальна громада буде фінансово неспроможна.

 Відомо, що за останнім розподілом у Львівській обласній державній адміністрації, розглядається варіант поділу Буського району на дві громади – Красненську та Буську. Звичайно, що Красненська селищна об’єднана територіальна громада зберігається в тому самому складі, тобто об’єднає 15 населених пунктів, але до неї ще приєднуються території Бортківської сільської ради (села Бортків, Мала Вільшанка та Скнилів), які не проти приєднання. Таким чином ОТГ розширюється на одну сільську раду. Щодо Буської територіальної громади, яка раніше об’єднувала 42 населених пунктів, додають Ожидів, Олесько і Кути. А інші надбужанські села Соколівку та Тур’я приєднують до Заболотцівської ОТГ. Відповідно, у двох останніх згаданих селах були проведені громадські обговорення, на яких громада висловилась проти входження до Заболотцівської ОТГ і прийняли рішення про приєднання до Буська. Зараз в громаді чекають позитивної відповіді від столичних чиновників.

   Звичайно, що такий розподіл не сподобався мешканцям Олеської селищної ради, які сподівалась стати центром власної об’єднаної громади, як це було заплановано ще по перспективному плані Кабінету Міністрів України в 2015 році.

 – Ми спали, але тепер прокинулись, – зізнається директор Йосипівської школи, депутат Буської районної ради Валентина ДУДАК.  – Всі знали, що пропонувалось у Буському районі три громади. Але через невеликий проміжок часу дізнаємось, що Олеська ОТГ зникла. Ми почати рухатись, «оживати». Тому звернулись до мешканців села Ожидів, бо почули, що вони вирішили приєднатись до Буської ОТГ. Коли ми зібрали там людей та попросили приміщення будинку культури для проведення сходу, то голова сільської ради почала кричати: «Хто ми є ?» та  «Ви – ніхто!». Вона взяла все керівництво у свої руки. Фактично, нас не допускала. Тоді почалась перепалка «ваших і наших». Прикро, що до людей не доносять правдиву інформацію. Люди не знають, що таке ОТГ. Ми запросили спеціалістів, але не вийшла розмова. Голова сільради почала обзивати всіх підприємців селища Олесько нецензурними словами. Тому ми почали активніше братись за відновлення проекту Олеської ОТГ. Ми написали звернення до прем’єр-міністра України, голови Львівської ОДА, голови Львівської облраді, Міністру розвитку громад території. Наразі отримали повідомлення, що наші звернення отримано. Всі наші села поруч. Треба жити дружно, а не ворогувати.

   На останній сесії районної ради голова Буської районної ради Богдан Глова зазначив, що поважає думку громади і не виступає за когось, чи проти того, а діє виключно на підставі документів, які подаються у районну раду.  Він поділився розповіддю, як власне дізнався, що Олеську ОТГ виключили з проекту розподілу (про це Буський медіа портал писав у попередніх публікаціях). Як стало відомо у вересні голови сільських рад принесли 6 протоколів, що закріплені сесіями сільських рад щодо свого рішення про об’єднання: п’ять висловились за об’єднання до Буська, а один – (Олесько) за себе. Звичайно, що пішли дискусії і жваві обговорення у соціальних мережах, але це ніяк не вирішує питання. Наприкінці жовтня 2019 року ініціативна група мешканців Ожидова провела схід села, де 104 людини (раніше було 103) висловились за Олеську ОТГ.

   Представниця Ожидівської ініціативної громади Галина Кондратюк скаржиться, що до людей не було донесена інформація, що така об’єднана територіальна громада і як воно має складатись.

   – Люди мають вагу, – каже Кондратюк –  Нехай буде 20 ОТГ, але люди мають відігравати велику вагу. Нагадаю, що у нас вже було укрупнення. Всі села маленькі, хутори зганяли до одного великого села, колгоспи укрупнювали, чим все це завершилось? Мають мешканці своє бачення Олеської ОТГ, потрібно до думки людей прислуховуватись. Після всіх тих перипетій зі сходом села, про які розказала пані Валентина Дудак додам, що було прийнято рішення про вуличний обхід мешканців села Ожидів. Під час нього – 551 людина виявила бажання за приєднання до Олеської ОТГ, а 200 – до Буська. Нехай нам закидають, що громада буде фінансово не спроможна, але потрібно прислуховуватись до людей. Має батько 10 тисяч і 10 синів, скільки припаде на кожного сина, звичайно, що по тисячі. А має два сина і має тих 10 тисяч, то скільки припаде на сина. Я думаю, що математика зрозуміла. Дайте людям спробувати. Ми приєднатись зуміємо будь-коли і в будь-який час. Зараз до нас село Підгірці Бродівського району виявило бажання приєднатись. Чому нам зразу кажуть, що ми не спроможні? Треба єднатись. Вірю, що Олеський завод мінеральної води запрацює. Дайте право заявити про себе. Я чую часто, «що не буде» і «не буде», а люди кажуть: «що буде».

    Голова районної ради Богдан Глова пояснює, що в законодавстві не існує норми чи самого закону, щоб давало можливість погоджувати рішення зборів громади районній раді. В цьому питанні Буська райрада безсила. Всі рішення сільської ради і громади по об’єднанню напряму відправляються в обласну раду та обласну державну адміністрацію.

   – Відстояти Олеську об’єднану територіальну громаду можна лише по тому поділу, що пропонувалось Кабінетом Міністром України у 2015 році, – додає Глова – Якщо, до прикладу, Ожидів, Кути і Олесько, – то буде творення нового ОТГ. Але варто наголосити, що обласну раду усувають від погодження, через зареєстрований відповідний законопроект.
    Депутат районної ради, вчитель, мешканець села Соколівка Василь Левко розповів, що у них в селі розглядалось питання об’єднання з Олеськом, але жоден мешканець села не підтримав ідею. Люди проголосували за входження до Буської ОТГ. Натомість, без їхнього відома село віднесли до Заболотцівської ОТГ, що викликало спротив в громаді (про це Буський медіа портал писав).

 Сільська головиха Соколівської сільської ради Мирослава Леськів відзначає, що від 2015 по 2018 роки маршрутка з Олеська в Соколівку не заїжджала, а базар, який планували зробити в селищі, так і не зроблений. За всім необхідним люди їздять до Буська. Вони бачать розвиток міста і розвиток селища.

  Натомість депутат райради, фермер Євген Підвальний висловлює обурення, щодо того, як відбуваються сходи сіл щодо процесу об’єднання.

   – Що можна людині під церквою розповісти про ОТГ? Приміром, у селі Кути вийшло близько 40 людей на схід й прийняли рішення, а де були решта?

   Реформа децентралізації – одна із тих реформ, яку на самому початку впровадження в неї щиро повірив керівник апарату Буської РДА Євген Кичурчак:

   – Для мене це було одним із виходів на рівень, що громади самі можуть управляти і приймати рішення. У 2014 році було на мій погляд правильно зроблено, що пропонувалось утворення трьох громад за принципом історичності і економіки. Проте, що мене турбувало те, що люди активної участі в обговоренні не брали. Люди були пасивні, не вірили, що в децентралізації буде майбутнє. Всі десь казали, що це відмінять в державі. На даний момент економісти прорахували, що в Буському районі має бути дві громади, тобто економіка в даному випадку спрацювала більш важливіше, ніж в 2014 році. І тому люди почали активно обговорювати дане питання.  Те, що зараз ОДА та обласна рада побачили, що потрібно з людьми вести роз’яснювальну роботу про ОТГ, це добре, але й не треба забувати, що експерти, які приїдуть повинні зуміти доказати те, що дві громади є правильними. Я знаю, що з сусіднього Бродівського району громада висловила бажання приєднатись до Олеська. Вже люди починають рахувати економіку, доступність до інфраструктури. Ця жвава дискусія про доцільність Олеської ОТГ має право на життя. Потрібно забрати політичні амбіції та чиїсь забавлянки і дати людям можливість намалювати таку громаду, показати її економічну спроможність або неспроможність. Хоча, на мій погляд, економіка спрацює на дві громади, бо Буська громада має багато населених пунктів із кращою інфраструктурою. Але люди вправі самі визначатись, а право влади і експертів сказати без прихованості реальні можливості існування громади. Забороняти повністю, що її не буде, чи не потрібно, я вважаю, таких підстав немає.

Advertisement
Поділитись у соцмережах:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*