Пишаємось славним земляком

Древнє місто Буськ  дало світові та Україні  людину, яка  залишила значний  слід в історичному минулому нашої держави. Це президент ЗУНР, адвокат, посол до австрійського парламенту і галицького сейму, член директорії УНР, визначний політичний діяч Галичини – Євген Петрушевич.

Advertisement

Народився він 3 червня 1863 року в сім`ї місцевого священника Омеляна Петрушевича та його дружини Савини. В домі панувала глибока релігійність та висока національна свідомість. Початкову освіту Євген отримав у місцевій докласовій школі.Після закінчення академічної гімназії у Львові  вступив у Львівський університет, де включився у громадську роботу. В 1907 році його було обрано послом до австрійського парламенту. Коли почався розпад Австро-Угорської монархії Є.Петрушевич 18 жовтня 1918 року скликав у Львові Українську Конституанту, яка  утворила Українську Національну Раду і проголосила українську державу на території Східної Галичини.Першим президентом ЗУНР було обрано Є Петрушевича.

В часи війни ЗУНР з Польщею Є.Петрушевич намагався знайти підтримку в керівництва УНР. Після того як 22січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбувся історичний акт злуки, Є. Петрушевич став членом Директорії.

Після поразки визвольної війни Є.Петрушевич змушений був виїхати за кордон, але боротьбу за самовизначення Галичини не припинив. Помер  Є.Петрушевич 29 серпня 1940 року на 77 році життя у Берліні, де його і поховано.Так відійшла в небуття людина, яка своє життя присвятила служінню рідному народові.

Сьогодні ми відзначаємо 157-у річницю з дня народження президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича. 

Advertisement
Поділитись у соцмережах: