Поліцейське свавілля у Задвір’ї: суд зобов’язав ДБР відкрити кримінальне провадження

Личаківський районний суд м.Львова зобов’язав Державне Бюро Розслідувань (ДБР) внести відомості кримінального провадження в Єдиний реєстр досудових розслідувань за шістьма заявами на бездіяльність територіального управління ДБР, розташованого у місті Львові, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань, щодо подій, які відбулись 17 травня у селі Задвір’я.

Advertisement

Про це Буський медіа портал проінформували родичі потерпілих хлопців, надавши відповідні документи.

Також за висновком експерта відділення судово-медичної токсикології КЗ ЛОР «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» речового доказу у крові хлопців 1997 р.н. та 1999 р.н., що затримали правоохоронці у селі Задвір’я, не виявлено: етилового, бутилового та амілового спирту. Раніше правоохоронці переконували, що хлопці були у стані алкогольного сп’яніння.

Нагадаємо, 17 травня, мешканка села Задвір’я звернулась через соцмережі до редакції Буського медіа порталу, що: «…в селі Задвір’я патрульна поліція без будь-яких наявних на то причин пов‘язала в наручники жителя села, якого зловили біля його будинку, коли той намагався вийти з свого автомобіля. На вимогу, сказати згідно чого вони чинять таке свавілля, вони не навели аргументу щодо будь-якого правопорушення. Більше того, вони використали перцевий балончик до певної особи, після чого вона отримала опіки 1-го ступеню. Замість того, щоб викликати швидку медичну допомогу постраждалій людині, вони викликали її собі, щоб та начебто зняла побої, які працівникам поліції нанесли громадяни села. Працівники поліції впродовж довгого часу не хотіли пред‘являти ні посвідчення, ні сказати номер свого жетону. Опісля, люди, які збіглись на крик і галас, почали захищати хлопця, поліцейські приклали силу до тих, хто заважав.

Тепер, працівники поліції позиціонують дану ситуацію, як напад на поліцейського, з самого початку. Хоча по факту, вони використали своє службове становище, щоб виконати без будь-якої підстави затримання невинних громадян! Свавілля, яке чинять поліцейські у селі зараз, можна тільки уявити. У підсумку: запроторили невинних людей у ізолятор тимчасового тримання, нанесли численні пошкодження громадянам при “нібито затриманні”, ввірвались на територію приватної власності! А зараз відбуваються дуже цікаві речі: по всьому селі ловлять тих людей, які були свідками даної пригоди і проводять дружно бесіди в сільській раді про те, або вони мовчать, або їм випишуть штраф на 17 тисяч за начебто “недотримання правил карантину”

Дорогі друзі, щодо кілька-секундного відео. Відео так предостатньо, якби ж за допомогою нього можна було достукатись до справедливості. Більше відео за посиланням https://www.youtube.com/channel/UCmbOYMFW1R3zwPbUopIeIvQ?view_as=subscriber

Відповіді до коментарів: Поліцейська назвала номер жетону після 20-хвилинних мольб це зробити. А відео, як б’ють поліцейських і не буде. Тому що нема що викладати, хіба сфабрикують за ніч! Машин поліцейських ніхто не бив і не займав! Люди, які загородили проїзд, не давали поліцейським забрати невинних громадян. А та п’янота, як ви висловились, була абсолютно твереза на момент так званого “затримання”. А те, що його “швиряли” перед цим троє дорослих поліцейських, звичайно ж ніяк не зауважується».

Після резонансного розголосу правоохоронці розповіли свою версію інциденту: «17 травня близько 22.10 екіпаж сектору реагування патрульної поліції Буського відділення поліції у складі двох поліцейських, одна з яких – жінка, під час патрулювання території у селі Задвір’я Буського району виявив автомобіль «Фольксваген Гольф», водій якого  порушив вимоги Правил дорожнього руху. Правоохоронці зупинили автомобіль та встановили особу водія – 22-річного місцевого мешканця. Під час перевірки документів поліцейські виявили у чоловіка ознаки алкогольного сп’яніння та запропонували йому пройти тест на вміст алкоголю в крові. Водій відмовився у грубій формі та спровокував конфлікт з правоохоронцями. Він лаявся та нецензурно висловлювався на адресу поліцейських, після чого, разом із своїм на рік молодшим братом та 21-річним односельчанином, напали на правоохоронців та нанесли їм тілесні ушкодження. На місці події працювала слідчо-оперативна група та співробітники інших служб Буського відділення поліції. Правоохоронці затримали зловмисників в порядку ст.208 КПК України. Під час затримання один із нападників наніс тілесні ушкодження ще одному поліцейському.

Слідчі повідомили братам про підозри у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.342 (Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу) КК України та ч.2 ст.345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) КК України, а їх товаришу – в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) КК України. Максимальне покарання, передбачене санкціями статей – до п’яти років позбавлення волі. Невдовзі суд обере затриманим запобіжні заходи.

Окрім того, проводиться службове розслідування, під час якого буде надано об’єктивну та неупереджену оцінку поведінці окремих співробітників Буського відділення поліції».

На сесії Буської районної ради, що відбувалась у травні, представники громадськості висловили своє обурення діям правоохоронним органам.

Голова райради Богдан Глова звернув увагу на недопустимості нецензурних висловів та дій, особливо з боку представників поліції та інших органів влади, а також підняв питання про те, що громадяни мають право фіксувати дії поліції на відео, що в майбутньому може також слугувати доказом, а також наголосив на внутрішніх розслідуваннях можливих порушень.

Родичі хлопців-братів, яким слідчі повідомили про підозри у вчинені кримінальних правопорушень, впевнені, що прийняття справи в ДБР і документальні докази, що хлопці були тверезі – це перша перемога над провоохоронним беззаконням і вони продовжать боротьбу за справедивість.

Advertisement
Поділитись у соцмережах: