Дві чи три громади на Бущині, – про що йшлось на обговоренні моделі адміністративного-територіального устрою

У суботу, 9 листопада 2019 року, в приміщенні сесійної зали Буської районної ради за участі керівництва Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради відбулося обговорення моделі адміністративно-територіального устрою в частині Буського району.

Advertisement

  В обговоренні взяли участь перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Василь Лозинський, заступник голови Львівської обласної ради Юрій Гудима, т. в. о. директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда, керівники органів місцевого самоврядування, депутати районної та обласної рад, громадськість, районні засоби масової інформації району.

«Мета не йти поспіхом до виборів, а завершити процедуру децентралізації»

  Перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський розпочав обговорення з методики формування громад. Зокрема, серед формуючих чинників він виокремив територіальну доступність: відстань, яку людина має долати до свого адмінцентру, площу територіальної громади, людський потенціал, доступність служб екстреного реагування, економічну спроможність. Як зазначив Василь Лозинський, конфігурація, запропонована Міністерством розвитку громад і територій, має право на існування, але оскільки в нашій державі відбуваються конструктивні зміни, тому необхідно внести деякі правки і провести обговорення напрацьованого проекту по районах Львівської області.

  – Зараз проводимо обговорення, мета яких не йти поспіхом до виборів, а завершити процедуру децентралізації. До кінця листопада йтиме в області обговорення для внесення змін, прийняття пропозицій, а далі у грудні розглядатиме все це Мінрегіон. У січні-лютому ними відбуватимуться внесення змін, щодо доцільності спроможності громад. Ймовірно, що на кінець весни, якщо встигнемо, будуть призначені вибори, але якщо не встигнемо – тоді восени, чергові, – розповів Василь Лозинський.

  Далі т.в.о. директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда ознайомив присутніх з проектом нового адміністративно-територіального устрою Львівщини, зокрема розповів, що у Буському районі розглядаються наразі створення двох спроможних громад – Буської та Красненської.

  Радник з питань децентралізації Львівського центру місцевого самоврядування Тарас Баранецький розповів про умови участі в програмі міжмуніципального співробітництва, що пропонується для тих, хто вже об’єднався та тих, хто ще планує. 

  Зокрема, експерт розповів про Закон «Про співробітництво територіальних громад», який був прийнятий ще до Закону «Про об’єднання територіальних громад». Його механізми дають кільком ОТГ змогу втілювати спільні проекти, разом подаватися на конкурси та отримувати нові ресурси у свою громаду. Підписуючи договори міжмуніципального співробітництва, громади отримують доступ до нових ресурсів. Разом можна подаватися на програми та конкурси, створювати спільні комунальні підприємства (наприклад, зі збору сміття), ремонтувати дороги між населеними пунктами тощо.

  За словами Тараса Баранецького, зразком створення спільного комунального підприємства є, наприклад, комунальне підприємство зі збору сміття, яке діє на базі договору про співпрацю між трьома громадами і обслуговує усі три ОТГ. Також це може бути утримання спільного майна, реалізація проекту, навіть утворення спільного органу управління — скажімо, одного відділу освіти на дві громади, якщо це доцільно.

  – В Україні працює 500 таких договорів. Львівська область не дуже була активна в цьому процесі. Лише у минулому році розпочалась активізація, – повідомив експерт.

Селище Олесько і село Ожидів повинні між собою домовитись

  Першим, хто взяв слово, був голова Олеської селищної ради Анатолій Триндюк. Він розповів, що громада вкрай обурена тим, що ще у минулому році розглядалось питання створення Олеської ОТГ, як спроможної, а цьогоріч її без пояснень викреслили. І запевняє, що їх силоміць намагаються приєднати до Заболотців, або до Буська.

  За словами представниці ініціативної групи села Ожидів Ольги Козак, більшість людей села висловились увійти до Олеська, натомість сільська голова це проігнорувала. Як зауважив заступник голови Львівської ОДА Юрій Гудима, що попри всякі образи, двом громадам треба знайти спільні домовленості і натякнув, що ймовірно, все через те, що Ожидів прагне стати центром громади.

  Три сільські ради, які згідно проекту Перспективного плану 2015 року мали увійти до проєктованої Олеської ОТГ – Переволочнянська, Тур’янська, Соколівська, чітко висловили свою позицію увійти до Буської об’єднаної територіальної громади. Також, отримали запевнення керівництва адміністрації та обласної ради, що позиція Соколівки і Тур’я по категоричному неприйняттю приєднання до Заболотцівської громади буде врахована при формуванні кінцевого варіанту поділу територій області. Представникам ініціативної групи, яка виступає за створення Олеської ОТГ, була дана рекомендація, спробувати розпочати процедуру об’єднання і податися на отримання висновку про відповідність рішень їх рад Конституції та Законам України. Однак, поки лише Олесько і Кути виявили бажання увійти в дану громаду, бо позиція Ожидівської сільської ради, закріплена рішенням сесії сільської ради про приєднання до Буської ОТГ. 

  У своєму слові, перший заступник голови Буської РДА Олег Ільків, наголосив, що від моменту впровадження реформи децентралізації минає 5 років. За цей час, неодноразово представники райдержадміністрації приїжджали у села й просили громади активізуватись, не бути пасивними, приймати рішення і рухатись вперед, але все це було проігноровано.

  Голова Буської райради Богдан Глова нагадав, що районна рада виключена із Закону, що не дає їм право погоджувати перспективний план та не надає згоду на добровільне утворення.

– Нас виключили зі всіх Законів. Всі рішення сільських рад по об’єднанню йдуть напряму до обласної ради, оминаючи райраду та адміністрацію. Наші рішення можуть мати рекомендаційний характер, але до уваги не беруться. Я за весь час роботи – не нагинав жодної сільської ради, не телефонував до жодного сільського голови, яке рішення йому приймати. Коли на сесії райради поставили питання, чи ми будемо підтримувати створення Олеської ОТГ, я чітко проголосував «за». Я підтримую створення Олеської ОТГ в межах тих сіл, які прийняли рішення (!) про входження в Олеську ОТГ. Але, голосував з тим підходом, що мають бути рішення громад! Як ми можемо заламати одну громаду, на догоджання другій. Ну, як можна взяти жінку заміж, якщо вона не сказала: «Так!».

  Депутат Львівської облради, керівник районної організації ВО «Батьківщина» Степан Рак сподівався побачити набагато більше людей в залі щодо обговорення моделі адміністративного територіального устрою в частині Буського району.

 – Наша громадськість пасивна, це є сумно. Натомість приємно, що влада чує людей. Дякую Вам, що приїхали до нас. Позиція моя й нашої фракції у Львівській обласній раді, що має бути добровільне об’єднання громад, які між собою повинні дійти спільного обговорення. Якщо збережеться за обласною радою повноваження погоджувати перспективні плани, то ми будемо дотримуватись саме тої позиції, де буде спільне обговорення.

  Міський голова Буська Ростислав Сліпець відзначив, що одна з ідей, які лежать в основі реформи децентралізації влади – сильніші громади стають не лише центром, а й точкою росту для суміжних населених пунктів. Разом вони створюють більш комфортний та упорядкований простір для життя кожного жителя об’єднаної громади. Тому ситуація, що склалась з Олеськом та Ожидовим, вкрай потребує спільного рішення безпосередньо людей цих громад. Саме від їхній дій залежатиме, чи буде Олеська ОТГ, чи залишиться все без змін, як зараз пропонують.

  До речі, дехто з присутніх зауважив, що на обговоренні не було представника Красненської селищної ради. Загалом захід тривав більше трьох годин та завершився на позитивній ноті.

 Нагадаємо також, що має місце поділ території Львівщини на шість районів: Львівського, Дрогобицького, Самбірського, Червоноградського, Золочівського і Стрийського.

Advertisement
Поділитись у соцмережах:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*