Чому священики та віряни хворіють на COVID-19: погляд і думки

Україна продовжує жити в умовах карантину. Кількість хворих на COVID-19 зростає. Хворобу у днями підтвердили у служителів Святоуспенської Унівської лаври. На Львівщині, де найбільше фіксується випадків на коронавірус, владу це турбує, бо масовий наплив вірян у церкви може спровокувати виток заражень, відтак був зроблений заклик до священиків та людей дотримуватись карантинних заходів. Та дехто це прийняли в штики, звинувачуючи у нападі на церкву…

Advertisement

Але ж хвороба не видумана. Весь світ перебуває на ізоляції. Кордони Європейського Союзу закриті. На COVID-19 хворіють не лише медики, але й священики. Приміром, у Буському районі був зареєстрований випадок на коронавірус в священика. Слава Богу, що хворобу вдалось побороти. Також днями стало відомо, що хворобу виявили у вірян селища Красне, що є хористами в одній із місцевих церкв. І такі випадки фіксуються у сусідніх районах. А це вже не жарти, а біда… З таким прирістом захворювання наша країна буде ще рік-два виходити з карантину.

Чому хворіють священики і віряни? Священики весь час у вівтарі, вірян часто причащають, на них спочиває священицька благодать – хіба це не повинно рятувати їх від усіх хвороб?

На це спробував відповісти протоієрей Василь Кучер:

– Зараз, у зв’язку з поширенням коронавірусу, це запитання часто стали задавати. Напевно, багатьом здається, що віра в Бога повинна бути таким щепленням, вакциною проти хвороби. 

Так чому ж священики і віряни хворіють? Тому, що всі вони – люди. А в Священному Писанні сказано, що з точки зору метафізичної, існує якийсь ланцюжок, що стосується всіх людей однаково – гріх, хвороба, смерть. Іншими словами, якщо б ми не грішили, то і не хворіли б, і не вмирали.

Як, священики ще і грішать, запитає хтось? Звичайно. Без гріха в цьому світі була лише один Людина – Ісус Христос. Всі інші люди, незалежно від статусу, соціального або духовного стану – грішать. Більшою чи меншою мірою. Але, це вже інше питання. Хто грішить, одному Богу відомо. Але грішать усі. А значить – запускають той самий процес тління і хвороб, які і призводять, зрештою, до смерті.

Звичайно, не можна стверджувати, що з точки зору нашого земного існування гріх – єдина причина хвороб. Іоанн Златоуст, у тлумаченні на Євангелія від Матвія, вказує, що люди хворіють в силу різних причин, серед яких – неправильне харчування і погана екологія. Але над всіма цими причинами є ще одна, найголовніша – незбагненний Промисел Божий. Це означає, що часто ми не можемо зрозуміти (якщо не враховуємо Промисел Божий) чому саме ця людина хворіє або, навіть, вмирає. Адже вона така чудова, така гарна, така віруюча… Більш того, часто немає видимої причини хвороби – і мало грішить, і нормально харчується, і повітря навколо нього хороший, а дивишся – рік-два і помер. Чому?

Тому… Не знаю. Бог знає. Наприклад, Він знає чому всі апостоли (крім Іоанна Богослова) були вбиті, а багато з них – вбиті у досить молодому віці. Бог знає, чому вмирали мученики, навіщо були потрібні гоніння і який сенс у всьому цьому. Тільки Богу відомо, чому багато святих все життя хворіли, (а деякі провели всі дні життя на одрі хвороби). Наприклад, апостол Павло писав, що його хвороба – «жало ангела сатанина», яке було дано йому в «плоть» і повинно було послужити для «непревозношения».

Так що, відповідаючи на запитання «чому священики і віряни теж хворіють», потрібно пам’ятати, що вони, по-перше, люди і схильні всім тим хворобам, які притаманні людському роду. По-друге, священики є всередині того самого ланцюжка, що і всі жителі цієї планети – «гріх-хвороба-смерть».

Але, найголовніше, над кожним з них (точно також, як над кожною людиною взагалі), існує Промисел Божий, Який і визначає необхідність і користь тієї чи іншої хвороби для того чи іншого священика.

Зрештою, всі ми помремо. Проблема тільки в тому, як, в якому стані ми зустрінемо смерть. Може, тому Бог і посилає хвороби, щоб дати більше часу для належної підготовки до смерті?

Віра має бути не лише в Церкві, а й у душі кожного. Помолитись можна вдома, не відвідуючи у цей складний час храм. Бог чує Вашу молитву звідусіль. І не потрібно шукати причину, вигадувати, що з церквою намагаються боротись, забороняючи проводити богослужіння – потрібно розуміти наслідки, які можуть призвести до трагедії…

За матеріалами сайту https://spzh.news/

Advertisement
Поділитись у соцмережах: