Буська райрада прийняла звернення щодо недопущення збільшення оподаткування земельних паїв с/г призначення

Депутати Буської районної ради звернулися до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо недопущення збільшення оподаткування земельних паїв сільськогосподарського призначення.

Advertisement

Подаємо текст звернення: 

                                                                       Президенту України В. Зеленському

                                                                       Голові Верховної Ради України Д. Разумкову

                                                                       Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю

ЗВЕРНЕННЯ

щодо недопущення збільшення оподаткування земельних ділянок (паїв) сільськогосподарського призначення

Ми, депутати Буської районної ради, стурбовані тим, що у Верховній Раді України народними депутатами від фракції  «Слуга народу» та групи «Довіра» (Сольський М.Т., Арахамія Д.Г., ін.) зареєстрований законопроект № 3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства», який передбачає новий податок на земельні ділянки (паї) сільськогосподарського призначення – близько 1500 грн  за 1 га. У пояснювальній записці до проекту депутати  аргументують необхідність його прийняття виведенням з тіні ринку оренди землі та наповненням бюджетів.

У випадку, якщо Верховна Рада підтримає цей законопроєкт, податок стосуватиметься як фізичних, так і юридичних осіб: власника, постійного користувача, користувача на інших умовах, орендаря. На даний час одноосібники платять лише земельний податок. Проєкт вже пройшов розгляд в комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики 17 червня 2020 року. Ініціатори наголошують, що проблема пов’язана з використанням землі – це приховування виробниками реально отриманих доходів від реалізації власної сільськогосподарської продукції та уникнення їх оподаткування. На думку депутатів, значна кількість громадян – власників земельних ділянок чи паїв не декларують  доходи, отримані від використання  своєї землі, а податкові агенти не утримують податки з таких виплачуваних доходів.

Проте, на своєму засіданні 9 липня 2020 року профільний комітет зазначив, що є альтернативні законопроекти щодо цього питання і відповідно прийнято рішення доопрацювати положення законопроектів №№3131 і 3131-1 та внести на розгляд Верховної Ради України.

Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Буської районної ради, вважаємо, що в ситуації, коли бізнес виснажений та послаблений під час пандемії та карантинних заходів, і більшість населення України за останні місяці суттєво збідніло, збільшення будь-якого податкового тиску не призведе до наповнення бюджетів та зростання економіки, а навпаки, буде нанесено удар по українському виробнику. Тому, в даній ситуації, закликаємо депутатів Верховної Ради України утриматись від прийняття будь-яких рішень, що призведуть до збільшення податкового навантаження в різних галузях України.

Advertisement
Поділитись у соцмережах: