У Буську вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні

Вже традиційно в четверту суботу листопада Бущина разом з усім українством вшановує пам’ять жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. 

Advertisement

  Цьогоріч, у суботу, 23 листопада, у районному центрі Буську жалобна колона учасників заходу на чолі з місцевими священослужителями, керівниками органів влади району та міста пройшли вулицею Петрушевича від міської ради до пам’ятника Скорботи, де відбулось скорботне віче. Учасники заходу зупинились біля будівлі колишньої катівні НКВС, де запалили свічки та вшанували щирою молитвою замордованих комуністичним режимом краян, встановили корзину квітів. 

  Далі колона попрямувала до пам’ятника Скорботи, де за участю керівників органів влади, священнослужителя, представників громадських організацій, пласту Красне НСОУ, української народної самооборони (УНСО), РО «Правий сектор», працівників установ та організацій, міщан відбувся віче-реквієм.

  З промовами до присутніх учасників віча звернулися голова Буської районної ради Богдан Глова, перший заступник голови райдержадміністрації Олег Ільків, міський голова Буська Ростислав Сліпець та депутат Львівської обласної ради Петро Жукровський. Зокрема Богдан Глова наголосив, що голодомор в Україні на початку ХХ ст. був не один. А саме це голод 1921-23 у якому жертвами стали жителі південних областей, які через посуху не змогли виконати норму з заготівлі зерна, голод 1932-1933 та 1946-47 років. Проте найстрашніший є саме штучно створений радянською владою голодомор 1932-33 років. Саме цей голодомор у 2003 році український парламент визнав геноцидом проти українського народу. 

  А у 2010 році суд визнав винними у штучному голодоморі проти українців Йосифа Сталіна, Лазаря Кагановича, В’ячеслава Молотова, а в Україні секретаря ЦК КПБУ Станіслава Косіора. Голова райради зауважив, що у травні 1932 з України вже вивезли продовольчі запаси, у червні весь посівний матеріал, а 7 серпня 1932 прийнята сумнозвісна постанова «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперативів» відома як «Закон про п’ять колосків». Людям по суті заборонили володіти їжею. За менше ніж місяць до 14 вересня відбулося 250 розстрілів. Тому, як зазначив Богдан Глова, ті сторінки історії потрібно пам’ятати, щоб такого більше ніколи не повторилося. 

  Ведучі заходу подружжя Віктор і Надія Хом’якевичі розповіли про жахливі роки, які спіткали весь народ. З великим болем глядачі слухали розповідь. Пластуни тримали у руках плакати, на яких описані спогади відомих людей того часу про найжахливіший період в історії нашого народу. 

  Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять про невинно загиблих українців, поклали квіти до пам’ятника Скорботи, а місцевий священик Петро Салабай відслужив панахиду за всіма жертвами голодоморів і політичних репресій.

  В кінці заходу всі долучились до всеукраїнської акції «Запали свічку».

Фото: Роман МАТВІЮК

Advertisement
Поділитись у соцмережах:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*