За Програмою медичних гарантій діагностика та лікування хворих ХОЗ легень є безоплатним

Діагностування ХОЗЛ  (хронічне обструктивне захворювання легень) здійснюється за допомогою бронхоспірометрії. За понад 7 місяців роботи Програми медичних гарантій, створено 9 284 направлення на безоплатні бронхоспірометрію та спірометрію з фізичним навантаженням.

Advertisement

Хронічне обструктивне захворювання легень, або коротко ХОЗЛ, є загальною назвою групи хвороб дихальної системи. І є одним із найбільш поширених неінфекційних захворювань. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ХОЗЛ посідає четверте місце у структурі смертності від неінфекційних захворювань у світі. В Україні щонайменше 4% населення мають хронічне обструктивне захворювання легень, а близько 2% смертей українців зумовлено цією хворобою за даними Міністерства охорони здоров’я України.

Найчастіше на ХОЗЛ страждають люди віком від 40 років, більшість з яких курці. Однак захворювання “молодшає” через зростання популярності електронних сигарет та кальяну серед молоді.

ХОЗЛ – небезпечна хвороба, яка постійно прогресує, оскільки зміни, які відбуваються в організмі, є незворотними. Без відповідного лікування та зміни способу життя, у пацієнта знижуватиметься якість життя. Водночас своєчасна діагностика і правильне лікування уповільнюють розвиток хвороби.

На первинній ланці сімейний лікар, що запідозрив хронічне обструктивне захворювання легень, надасть пацієнту консультацію щодо профілактики ХОЗЛ та, зважаючи на стан здоров’я людини, випише електронне направлення на консультацію до вузького спеціаліста (зазвичай, лікаря-пульмонолога). Якщо у пацієнта вже встановлено діагноз ХОЗЛ і призначено лікування, сімейний лікар спостерігатиме перебіг супутніх хвороб, які часто є у людей з ХОЗЛ: серцево-судинних, цукрового діабету, астми та інших.

Діагностування ХОЗЛ здійснюється, зокрема, за допомогою бронхоспірометрії. За програмою медичних гарантій ця процедура є безоплатною. За понад 7 місяців роботи Програми медичних гарантій створено 9 284 направлення на бронхоспірометрію та спірометрію з фізичним навантаженням. З них – 3 887 виконано.

Бронхоспірометрія може виконуватися на рівні ПМД або на рівні амбулаторної медичної допомоги. Якщо пацієнту потрібна госпіталізація, то, за електронним направленням сімейного лікаря або за ургентними показаннями, вона оплачується державою.

 «Оплата за лікування пацієнта з ХОЗЛ від держави відбувається за терапевтичним пакетом медичних послуг. У стаціонарі для нього безоплатним буде: лабораторна та інструментальна діагностика, лікування (зокрема, медикаментозне та знеболення). Заклад має забезпечити пацієнта з ХОЗЛ медичними виробами, витратними матеріалами та лікарськими засобами з Національного переліку основних лікарських засобів. Часто хронічне обструктивне захворювання легень зумовлює розвиток серцево-судинних хвороб та цукрового діабету другого типу. У такому разі пацієнт з ХОЗЛ може скористатися програмою реімбурсації та отримувати ліки від цих супутніх хвороб безоплатно або з незначною доплатою», – повідомив очільник Національної служби здоров’я України Андрій Віленський.

Advertisement
Поділитись у соцмережах: