Депутатська фракція «Слуга народу» виступає за можливість проводити місцеві референдуми

Голова фракції «Слуга народу» у Буській міській раді Богдан Гринишин виступив на черговій сесії з заявою в підтримку Закону України «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» і закликав депутатів Буської міської

Advertisement
ради звернутись до Верховної ради України напрацювати законопроект і винести його на розгляд, який би дозволяв проводити місцеві референдуми.

Депутат Богдан Гринишин згадав, що у 2009 році розпорядженням Кабінету Міністрів України №926-р майнові комплекси військових містечок №11 і №12 (палац графа Бадені) були передані з балансу Міністерства оборони до сфери управління МВС з метою створення пункту перебування іноземців та осіб без громадянства (нелегали), які перебувають в Україні. Для того, щоб запитати думку громади, з приводу цього питання, у 2010 році було ініціювано проведення на території Буської міської ради референдум-опитування, на якому жителі Буська проголосували за пропозицію використання даних військових містечок, в тому числі палацу Бадені як об’єктів соціально-культурного, науково-освітнього та мистецького призначення. Та, на жаль, згідно тодішніх дій, даний рефендум-опитування не приніс правових наслідків.

Коментуючи дану заяву депутат від фракції «Європейська Солідарність» Петро Мороз висловився, що цей місцевий рефендум на якому громада Буська висловилась проти розміщення пункту нелегалів не дав можливості за американські гроші зробити ремонт будівель і заселити туди нелегалів-іноземців. На його думку, це є негативом. Можливо такий аргумент і вплинув на депутатів Європейської Солідарності, які не підтримали звернення.

Виступаючи з даною заявою Богдан Гринишин пояснив, що не виноситься на референдум питання: які суперечать Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; а також які спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі тощо.

Рішення підтримали: депутати «Слуга народу» (3 присутніх), «Батьківщина» (8 присутніх із 9), «Народний рух України»1. Але, була частина депутатів, які не підтримали дане звернення, серед них – представники фракції «Європейська Солідарність» (7), «Наш край» (2), «Батьківщина» (1).

Для прийняття звернення забракло два голоси.

Подаємо текст даної заяви для ознайомлення.

Верховній Раді України

Звернення депутатів Буської міської ради до Верховної Ради України щодо прийнятого Закону України «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Ми, депутати Буської міської ради, вітаємо ухвалення парламентом Закону України «Про народовладдя через всеукраїнський референдум»,  який нарешті дозволить громадянам впливати на прийняття державних рішень.

Люди давно чекають такої можливості і це підтверджують дані останніх соціологічних опитувань. Вони показують, що 58% українців підтримують закон про всеукраїнський референдум.

Тому, не потрібно боятися говорити з народом, особливо, в питаннях, на які не можуть, або не хочуть відповідати депутати. Бо коли людей не чують, вони виходять на вулицю і через акції непокори змушують політиків рахуватися зі своїми інтересами. Як ми уже знаємо, деколи це може закінчитися трагічно. І це є ще одним аргументом на користь того, що питання, в яких думки політиків не збігаються, мають вирішуватися громадянами напряму.

Але ми вважаємо, що потрібно йти далі і дати людям право впливати на рішення не лише центральної, а й місцевої влади.

Впевнені, що заможні громади можливі лише там, де люди мають такий реальний інструмент впливу на рішення влади, як референдум. Це ми бачимо на прикладі успішних держав, серед яких хочемо бачити і Україну.

В таких умовах Буська міська рада, як орган місцевого самоврядування, що представляє інтереси всіх мешканців Буської міської територіальної громади, в межах повноважень, визначених Конституцією та законами України, поділяючи необхідність впровадження реального народовладдя та децентралізації влади в Україні, закликає:

Верховну Раду України: розробити та прийняти закон про місцевий референдум; всіляко сприяти і підтримувати розробку та прийняття закону про місцевий референдум, що дозволить людям вирішувати важливі питання у своїх громадах.

Advertisement
Поділитись у соцмережах: