Як громади на Золочівщині допомагають захисникам і переселенцям

На Золочівщині від початку війни працюють в громадах гуманітарні штаби, які допомагають переселенцям, місцевим мешканцям та військовим. Про те, як працює великий фронт тилової роботи

Advertisement
 в громадах розповів заступник голови Золочівської РДА Богдан ГРИНИШИН.

З чого розпочалась робота гуманітарних штабів в громадах району?

–Найважчим було повірити, що розпочалася повномасштабна війна. І в цій ситуації важливо було скоординувати роботу та приймати правильні рішення. Одночасно виникали сотні питань, які потрібно було вирішувати моментально. Але громади Золочівщини відразу налагодили роботу гуманітарних штабів. При цьому з перших днів самостійно зорганізувались люди. При громадах організували реєстрацію та облік людей, які їхали до громади рятуючись від війни. На сьогодні у громадах Золочівщини зареєстровано 12 тисяч 243 переселенців, з них у комунальних закладах прихистили з дітьми – 880. 

–Як допомагають громади переселенцям?

–Наприклад, у Золочівську ТГ громадська організація «Донецька обласна організація Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України» передали допомогу для ВПО, в першу чергу, дітям з інвалідністю і багатодітним сім’ям, постраждалих від війни, та вразливим категоріям населення. Всього було завезено 63 гігієнічних набори, з них 25 роздано ВПО з інвалідністю та багатодітним, 10 передано Золочівській асоціації інвалідів, 28 передано в гуманітарний штаб Золочівської міської ради, а також громадська організація «Точка Опори ЮА» передали гуманітарну допомогу до дитячого відділення районної лікарні –  вітаміни, медикаменти та миючі засоби.

У Красненській ТГ громадська організація «Європейський Діалог» передала набори білизни, подушок, рушників та ковдр, які надаватимуться для вимушено переміщених осіб, що проживають у комунальних закладах (заміна старих на нові) та в приватному секторі. Представництво HelpAge International в Україні разом з благодійним фондом «Право на захист» надали  327 продуктових наборів для  ВПО, які проживають в приватному секторі. Щодня приватний підприємець Володимир Мисак випікає хліб. Для випікання хліба селищна рада передає борошно, усе інше: дріжджі, робота пекарів – це внесок у перемогу підприємця і його працівників.

У Поморянській ТГ випікають хліб для ЗСУ та допомагають продуктовими наборами для ВПО, які проживають в приватному секторі.

У Бродівській громаді завдяки кооперації зусиль місцевої організації Товариства Червоного Хреста і БФ «Берегиня» частково закриваються потреби в засобах індивідуальної гігієни, кухонних наборах, ковдрах для ВПО.

-Чим громади допомагають нашим ЗСУ?

–Кожна громада є надійним тилом для ЗСУ. Днями до Підкамінської громади з Польщі прибули рації для наших захисників, а українська діаспора передала медикаменти, сухпайки, тактичне взуття, військовий одяг. У громаді заготовляють продукцію власного виробництва.

Виготовляють продукцію і у Заболотцівській громаді. Там у тутешніх селах Дуб’є, Дубина, Лучківці місцеві волонтери попутнім транспортом передають гумдопомогу в місця наближені до бойових дій. Також мешканці громади сіл Задвір’я та Полоничі (Красненська ТГ) вже виготовили чотири тисячі банок тушонок для ЗСУ. У селах Журатин та Побужани (Буська ТГ) місцеві господиньки майже щодня ліплять вареники, печуть пиріжки з різними начинками, котлети, гречаники тощо. Усе для наших хлопців на передовій.

У Бродівській ТГ на благодійному концерті до Дня Конституції вдалося зібрати 37 тисяч 710 гривень на автомобіль для бійців 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила Галицького, з них – 16 150 гривень – це благодійні пожертви під час концерту. Ще 21 тис. 560 грн. для цієї бригади вдалося зібрати з продажу букетів лаванди та смаколиків біля сцени. А ще надсучасний дрон (квадрокоптер) Dji Mavic 3  нового покоління, максимально оснащений та модернізований, придбано за кошти, надані громадою польського міста-партнера Могільно для десантно-штурмових військ, вартістю у понад 100 тис.грн.

Автомобіль для ЗСУ, що придбаний за кошти керівництва та депутатів Золочівської міської ради, підприємців, вже передано у 129 бригаду.

Чи відомо скільки футболісти зібрали коштів для ЗСУ?

— Завдяки чемпіонату з футболу в районі вже вдалось зібрали майже чверть мільйона для підтримки Збройних Сил України. У смт.Олесько та в м.Буськ (Буська ТГ) відбулися фінальні матчі Благодійного Кубка Буської МТГ з футболу, присвяченого Збройним Силам України, де було зібрано 42 тис. 495 грн., для потреб українських захисників. Придбано та передано військовим планшет, форму та продукти харчування. А ще олещани закуплять з власних коштів для ЗСУ футболки, берци і медикаменти.

Відбувався навіть дитячий футбольний турнір і матч благодійного чемпіонату Золочівського району з футболу (Заболотці)  і був проведений ярмарок, де збирали кошти на підтримку ЗСУ! На онлайн-ярмарку через соцмережі вдалось зібрати трішки більше 5 тис.грн., на ярмарку – 2 тис.грн., у скриньку кинули – 6 тис.грн. Загалом більше 13 тис.грн.

Також під час футбольних свят «Богун» (Броди) змагався з ФК «Карпати» (Львів). Під час двох матчів вдалось загалом зібрати на підтримку ЗСУ 22 тис. 788 грн. А ще на початку липня відбулись півфінальні ігри відкритої першості Бродівської ТГ з волейболу, де зібрано 3 тис. грн., які були передані ГО «Патріот – ЮА».

–Яка співпраця громад Золочівщини з міжнародними організаціями?

— У кожної громада своя плідна співпраця. Зокрема, у Бродівській громаді за сприяння Міжнародної організації з міграції, для забезпечення комфортного проживання переселенців було отримано ковдри, матраци та комплекти постільної білизни. Волонтери з Шотландії влаштували благодійне частування піци на площі Ринок у Бродах. Під час заходу було роздано 850 піц!

Благодійний фонд «ВІЛЬНИХ ТА НЕБАЙДУЖИХ» постійно надає продукти харчування для приготування їжі для ВПО, що перебувають на території Золочівської ТГ. Зокрема, майже місять тому було доставлено 300 сухих наборів масою 10 кг, з Польщі, з міста Ченстохова, до Золочева гуманітарну допомогу (продукти, засоби гігієни, ліки, шкільне приладдя).

Вагому підтримку надає міжнародний гуманітарний фонд «World Central Kitchen»,  (Всесвітня центральна кухня). Фонд частково перейшов на формування продуктових наборів і  недавно Золочівський гумштаб  отримав їх в кількості 550 індивідуальних пакунків, вага кожного 10 кг., які відразу передали ВПО. Окрім цього, Золочівщина (Золочівська ТГ, Поморянська ТГ, Красненська ТГ), отримує щоденно від 400 до 500 готових сніданків, обідів, вечер в комунальні заклади, де проживають ВПО.

Допомога є і від  німецьких друзів та партнерів Бродівської ТГ, які допомагають чотирилапим: OsteuropaHilfe та Melani Dopfer з організації Deutscher Tier Schutzbund надали медикаменти для БФ «Степ» на суму 60 тис.грн. Варто зазначити, що українська діаспора Манчестера передала у Золочівську ТГ для наших ЗСУ автомобіль.

До речі, у громадах постійно ведеться робота з дітьми. Для них проводять на Золочівщині пізнавальні екскурсії, різноманітні концерти, ігри. У Красненській ТГ навіть запровадили благодійну акцію, у день народження іменника представники громади приїжджають і дарують подарунки. Дітям дуже приємно. Триває підготовка до літнього табору. У Буській ТГ теж постійно проводять екскурсії, квести, залучають до святкових концертів. В рамках міжнародного проекту, до прикладу, з Бродівської ТГ діти впродовж двох тижнів відпочиватимуть у Латвії. У туристичну поїздку виїхала група з 20 дітей в супроводі трьох дорослих. Безкоштовну мандрівку за кордон запропонували дітям, батьки яких служать в ЗСУ та дітям полеглих Героїв.
Це все лише маленька частина всього, що робилось за останні декілька тижнів. Дякую всім громадам, керівництву, небайдужим мешканцям, діаспорі та міжнародним партнерам за підтримку і всебічну допомогу. Перемога за нами!

Роман МАТВІЮК

Advertisement
Поділитись у соцмережах: