З 1 грудня житловими субсидіями займатиметься Пенсійний фонд України

З 23 вересня 2022 року набули чинності зміни у порядку призначення житлової субсидії.

Advertisement

   Це означає, що з 1 грудня 2022 року повноваження про призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг переходить від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України.  

   Станом на сьогодні у Львівській області житлову субсидію одержують майже 105 тисяч домогосподарств. Субсидію можуть отримати громадяни України або ж іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території нашої країни.

   Таку субсидію призначають з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується так:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

   Отож, зважаючи на переміщення людей в нашій країні, відтепер не враховується до середньомісячного сукупного доходу громадянам при розрахунку житлової субсидії:

– допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам;

– компенсація для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

  Також поширено порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії домогосподарствам, які внаслідок збройної агресії рф проти України залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень, на всі території, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації.

  Крім того, переглянуті критерії надання житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану, передбачивши можливість призначення субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

  Також передбачено надання права на отримання житлової субсидії особам, які:

  1. мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування;
  2. належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;
  3. мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану.

  До 30 листопада 2022 року заяви приймають структурні підрозділи з питань соціального захисту населення лише в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або через «Дію» за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання).

  3 1 грудня ці заяви прийматимуть органи Пенсійного фонду України, у тому числі у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія) незалежно від місця проживання.

  Також заяви з необхідними документами для призначення субсидії у будь-який час приймають у сільських, селищних, міських радах територіальної громади або військової адміністрації та ЦНАПах за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання), які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження уповноваженому органу (з 1 грудня –  органам Пенсійного фонду України).

  Всі зазначені зміни дозволять забезпечити вчасність та ефективність надання житлових субсидій, що особливо актуально в умовах опалювального сезону.

  Упродовж жовтня-листопада поточного року органи соцзахисту проведуть масовий автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період. Після цього, упродовж грудня 2022 року – березня 2023 року всі особові справи про одержувачів житлових субсидій будуть передані органам Пенсійного фонду України.

Advertisement
Поділитись у соцмережах: