Туберкульоз — не вирок, а виліковна хвороба

З початку 2023 року на території Бущини зареєстровано  8 випадків захворювання на туберкульоз серед  дорослого населення (Буська ТГ, Красненська ТГ по 4 випадки), а за минулий період 2022 року  – 3 випадки (Буська ТГ -2, Красненська ТГ -1).  Загалом торік від туберкульозу померло 4 особи.

Advertisement

   Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір нагадує про себе. З 1993 року ВООЗ оголосила туберкульоз проблемою світового значення, яка вимагає прийняття невідкладних рішень для запобігання подальшому поширенню інфекції.

 Як розповідає завідувач Бродівським відділом Золочівського районного відділу ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» Василь ШЕВЧУК, за інформацією ВООЗ щороку в світі туберкульозом хворіє близько 10 мільйонів людей, з них до 2-х мільйонів помирає. За даними Центру громадського здоров’я, в Україні за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на ТБ, включно з його рецидивами, становила 18 510, що на 2,5% більше показника 2021 року (18 241). За даними ЦЛЗ на Львівщині у 1062 осіб виявили різні форми туберкульозу, з них ТБ легень – 908, позалегенева форма – 112 осіб та міліарний ТБ – 31.

 На жаль, ТБ в Україні досі має ознаки епідемії. І тенденція до зниження показників захворювання, яка спостерігалася в останні роки, є лише наслідком недовиявлення хворих в результаті року повномасштабної війни та пандемії коронавірусу. 

  Туберкульоз – інфекційне захворювання, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis). Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

   Збудник туберкульозу передається від людини до людини, яка хвора сама і може виділяти збудник під час кашлю, гучної розмови, сміху, плачу. 

 При потраплянні мікобактерії в організм людини туберкульоз частіше  за все не розвивається, оскільки імунна система не дозволяє розмножуватися збуднику. Активне захворювання розвивається при зниженні контролю з боку імунної системи.

   Основні симптоми захворювання:

  • кашель або покашлювання впродовж двох тижнів і більше;
  • підвищена температура тіла – від 37,2 °С;
  • різка втрата ваги;
  • зниження працездатності і загальна втомлюваність;
  • нічна пітливість;
  • виражена задишка;
  • у важких формах – кровохаркання. 

   Як запобігти інфікуванню?

  Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни та етикету кашлю! При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс серветкою та відразу викиньте серветку в контейнер для сміття з кришкою. В разі відсутності серветок, слід чхати і кашляти в згин ліктя.

  Не забувайте про гігієну рук! Після кожного акту кашлю та чхання мийте руки водою з милом або обробіть спиртовмісним антисептиком!

  Одягніть маску коли відвідуєте заклад охорони здоров’я! Зніміть маску за гумки, викиньте її в закритий контейнер для відходів та обробіть руки!

 Подбайте про доступ чистого повітря у закриті приміщення! Ефективна профілактика туберкульозу – вакцинація. Батьки мають розуміти, що БЦЖ це щит для дитини, який захищає від важких форм туберкульозу, особливо небезпечних для дітей першого року життя.

 Сьогодні туберкульоз – повністю виліковна недуга. Саме завдяки ефективним протитуберкульозним препаратам. Держава закуповує їх, а тому вони безоплатні для пацієнтів. Важливо виконувати всі рекомендації лікаря та регулярно приймати призначені ліки!

 Не залишайтесь байдужими до проблеми туберкульозу – робіть все, щоб зупинити туберкульоз сьогодні!

Advertisement
Поділитись у соцмережах: