Сертифікація вчителів початкових класів-2023 на завершальному етапі

Як повідомили в управління Державної служби якості освіти у Львівській області, фахівці управління Служби спільно з освітніми експертами завершили вивчення практичного досвіду роботи вчителів початкових класів – учасників сертифікації-2023.

Advertisement

   «Цьогоріч ми вивчали досвід роботи 64 учасників сертифікації – учителів початкових класів з 19 областей України та міста Києва. 123 освітні експерти Львівщини взяли участь в експертному оцінюванні професійних компетентностей педагогів.

  Зазначу, що освітні експерти – це педагоги, які залучаються як експерти під час проведення інституційних аудитів закладів освіти, допомагають своїм школам у розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також учителі, які успішно пройшли сертифікацію в попередні роки.

  Працівники управління здійснювали організаційне забезпечення: взаємодіяли з закладами освіти, готували та залучали експертів до вивчення практичного досвіду, забезпечували їх інформаційними та методичними матеріалами, формували експертні групи та закріплювали їх за учасниками сертифікації та, власне, координували проведення третього етапу сертифікації», – зазначила Валентина Загрева, начальниця управління Державної служби якості освіти у Львівській області.

  Вивчення практичного досвіду роботи педагогів відбувалося через комунікаційні онлайн-платформи. Освітні експерти оцінювали учасників за 15 професійними компетентностями, за допомогою таких методів збору інформації: спостереження за самопрезентацією учасника; спостереження за навчальними заняттями та їх самоаналізом; інтерв’ю з учасником.

 Оцінювання компетентностей учасників здійснювалося відповідно до Методики експертного оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації, яка включає 15 професійних компетентностей, 28 критеріїв та 92 показники.

  Оцінювання кожного критерію здійснювалося за шкалою від 1 до 5 балів. Максимальна кількість балів, яку міг отримати учасник – 140.

  «Попереду – визначення порогового балу комісією Державної служби якості освіти України. Вболіваємо за 82 педагогів з Львівської області – учасників третього етапу та бажаємо успішного проходження сертифікації.

  Сертифікація – це важливий етап у кар’єрі педагогічного працівника, що забезпечує підвищення якості професійної діяльності, осмислення досягнутого та проєктування подальшого професійного вдосконалення вчителя», – додала Валентина Загрева, начальниця управління Служби.

Довідково:

 Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагога, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи.

 Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником. Учитель, який пройшов сертифікацію, отримує щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката (3 р.).

 У 2023 році сертифікація педагогічних працівників буде поширена на вчителів базової середньої освіти – мовно-літературної і математичної освітніх галузей (наказ МОН України від 16.01.2023 р. № 35).

Advertisement
Поділитись у соцмережах: