Як у Буському районі борються з COVID-19

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 26.03.2020 року№85 «Про виконання обов’язків керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації» призначено керівником робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій – першого заступника голови райдержадміністрації Богдан Гринишин.

Розгорнуто штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та затверджено персональний склад штабу в кількості 25 осіб.

Advertisement

Відпрацьовано маршрут пацієнта у випадку інфікування: самоізоляція/первинна медична допомога/екстрена медична допомога –спеціалізована  медична допомога. Також було доведено маршрут до відома керівництва всіх медичних установ та їх працівників.

Забезпечено постійну комунікацію між медичними закладами.

Забезпечено готовність медичних закладів, які працюватимуть з особами, інфікованими COVID-19 (наявність апаратів ШВЛ та ізольованих приміщень), забезпечено виконання санітарних вимог для недопущення інфікування вірусом медичного персоналу та інших пацієнтів.

Через засоби масової інформації Буського району проводиться інформування населення Буського району стосовно симтомів COVID-19, а також подальшого маршруту пацієнта.

Медичні заклади переведено на особливий режим роботи, що включає: забезпечення засобами індивідуального захисту, скасування операцій та інших заходів планового характеру, обмеження доступу населення до медичного закладу окрім невідкладних випадків, зменшення присутності осіб, які знаходяться у групі ризику (особи старші 60 років, особи, які страждають захворюваннями дихальної системи та діабетом).

Оцінено потужності і можливості медичних установ Буського району: проведено інвентиризацію реанімаційного і дихального обладнання, його рівень, наявність кисневих масок, кисневих концентраторів та відремонтовано і повернуто в КНП «Буська ЦРЛ» 1 апарат ШВЛ за сприянням Народного депутата Ростислава Тістика.

Проводиться дезінфекція в громадських місцях, а саме:

-Продуктові магазини;

-вокзали;

-відділення Укрпошти;

-банки;

-Держказначейство;

-військомат;

-адмінбудівлі органів виконавчої влади;

-аптеки;

-адмінбудівлі закладів медицини;

-суб’єкти господарювання що працюють;

-об’єкти комунальної інфраструктури.

Проведено зустрічі з деканами УГКЦ та УПЦ щодо дотримання карантинних заходів на період пасхальних свят.

Проводиться оповіщення району 2 мобільними комплексами і через стаціонарний електронний комплекс який встановлений на приміщенні Буського РВ ГУ ДСНС.

 Визначено місця для:

– обсервації прибулих за кордону.

– збору використаних засобів захисту та передачі їх у м.Львів на утилізацію.

Організовано довезеня медпрацівників до лікарень. Підписано угоду з перевізником.

Організовано на базі Буського територіального центру (соціального обслуговування) пункт збору продуктів харчування для одиноких громадян і громадян які не працюють.

Організовано доставку продуктів харчування до житла контактних осіб в с.Задвір’я, відповідальний за доставку голова Задвір’янської сільської ради.

Посилили контроль за карантинними заходами в с.Задвір’я, а саме: забезпечено дезінфекцію місць масового скупчення людей, функціонування COVID-патрулів з контролю за дотриманням карантинних вимог населенням с.Задвір’я, проводиться соціальний супровід осіб, що знаходяться на самоізоляції та інших мало захищених верств населення, в тому числі одиноких осіб, забезпечення самоізоляції, контролю за особами, що контактували з хворими на COVID-19, у тому числі, шляхом встановлення електронного сервісу «Дій вдома».

Запроваджено програму страхування медиків. Львівська область першою в Україні застрахувала медичних працівників, які захворіли на коронавірусну хворобу.

Кабінет Міністрів України підтримав виділення з Фонду боротьби з COVID-19 2,2 млрд.грн для Фонду соціального страхування на виплати медикам.

Підписано 300% оклад медичним працівникам. Львівська область увійшла в трійку лідерів областей з виплат 300% зхаробітної плати за березень медиккам, які борються з COVID-19.

Щодо оплат, сума за місяць залежить від кількості хворих, а не виплачується фіксованою ставкою. Тариф на оплату послуг включає доплати медикам у розмірі 300% до заробітної плати за квітень. Головний лікар, який підписує договір з НСЗУ, бере на себе зобов’язання додаткових виплат медичним та іншим працівникам, які працюють безпосередньо з COVID-19.

Стан подання пропозицій на укладання договорів з НСЗУ можна відстежувати на 22.05.2020 року було подано пропозиції Буською центральною районною лікарнею, як 29 медична допомога, яка надається мобільними бригадами, що створені для реагування на гостру распіраторну хворобу COVID-19, спречненого коронавірусом SARS-Cov-2.

Для сільських амбулаторій Бузеччини Уряд придбав 6 службових автомобілей. Компація-постачальник ТОВ «Галич-Моторс», вже після того, як її визнали переможцем тендеру, знизила ціну на понад міліон на всі авто.

Проводиться тестування мешканців Львівщини. Експрес-тести, з ініціативи ЛОДА у справі з IT Claster. Проводять для мешканців Львівщини, які повернулись в Україну упродовж двох останніх тижнів, а також тим, хто контактував із хворими на коронавірус. Наразі мобільні бригади тестували вже понад 20 тис.осіб. в Львівській області.

З часу оголошення пандемії в регіоні проведено понад 160 ПЛР досліджень та 863 експрес-тестами. В області припадає 43,9 хворих на 100 тис.населення.

Проводять тестування 5 лабораторних центрів: вірусології, інфекції, медичний університет, військовий госпіталь, а центр легеневого здоров’я проводить 20 тестів на добу лише пацієнтам центру. Разом 350 тестів на добу. На черзі центр СНІДу.

Упродовж минулого тижня ми бачили негативну динаміку –ситуація нестабільна. За останні тижні виявлено 6 випадків захворювання на COVID-19.

Критерії уряду досить прості, можна послаблювати карантинні заходи, якщо спостерігається інцидентність.

Інциндентність – це тижнева кількість випадків COVID-19 повинна бути меншою за 12 осіб на 100 тисяч населення.

Якщо брати за основу, що у Буському районі є 46 тисяч, то має бути не більше 6 позитивних результатів, а у нас поки 6. За наступними двома критеріями ми проходимо: має бути зайнято не більше 50% ліжкового фонду в медзакладах. І має бути зроблено більше 12 ПЛР-тестів на 100 тисяч на тиждень. Тобто 6 на 46 тис. В нас проводять значно більше тестувань.

Кошти на КНП «Буська ЦРЛ»:

-зарплата – 3,5 млн.грн.

-медикаменти – 500 тис.грн. в І кварталі-400 тис.грн.

-засоби захисту – 300 тис.грн. резервний фонд

-перевезення медиків – 50 тис.грн.

За інформацією Буської РДА

Advertisement
Поділитись у соцмережах: