Обережно, кліщі: як себе захистити!

Кліщі прокидаються і виходять на «полювання» разом з пробудженням природи – у березні і йдуть на зимівлю у жовтні-листопаді. Активізуються кліщі в теплий весняно-літній період у лісах і парках.

Advertisement

Про розповсюдження кліщів у Буському районі, що їх вбиває та як захиститись розповідає завідувач Бродівським міжрайонним відділом ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василь ШЕВЧУК:

– На території Львівської області та Буського району іксодові кліщі – переносники збудників найбільш небезпечних та поширених захворювань, таких як кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма, інші. Кліщовий енцефаліт – це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи (ЦНС), яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках – аж до смерті. Хвороба Лайма – інфекційне природно-вогнищеве захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Борелія,  які передаються при укусах іксодовими кліщами, вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.

З приводу укусів кліщів станом на 23.06.20р. у лікувально-профілактичні заклади Буського  району уже звернулось 8 осіб, за аналогічний період минулого року – 12.

За біжучий рік у Буському районі зареєстровано 2 випадки захворювань людей на хворобу Лайма. Захворюваність реєструвалась у жителів с.Балучин та с.Яблунівка, за аналогічний період 2019 року – 2 випадки (с.Н.Милятин, м.Буськ). Захворілі – особи дорослого віку. Напади кліщів відбувались   на території  за місцем проживання:   лісова місцевість.  

За результатами 20-річного моніторингу за хворобою Лайма встановлено, що практично вся територія Львівської області є небезпечною з точки зору можливого інфікування збудниками хвороби Лайма.

Застерегти себе і близьких від нападу кліщів можна. Для цього дотримуйтесь таких правил:

  1. Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, і обов’язково оглядайте один одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів. 
  2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент, що відлякує кліщів (продаються у великій кількості в торгових мережах)
  3. Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів. 

Якщо присмоктування кліща все ж відбулось – не лякайтесь Грамотне видалення кліща краще зробити у кабінеті медичного закладу. За відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща одним з наступних методів: 

– кліща захоплюють пінцетом  якомога ближче до його ротового апарату (під головку) і тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують розкачуючи, або вивертаючи  навколо осі тіла кліща легкими рухами;

– міцною ниткою перев’язують головну частину кліща і підтягуючи нитку доверху та у боки, витягують із шкіри;

– ефективний і досить простий метод, особливо у польових умовах, полягає у застосуванні пластикового посуду: у склянці або у пляшці роблять кутовий виріз, який підводять під основу кліща, що присмоктався, після чого кліщ легко видаляється.

Пам’ятайте, різкий відрив кліща  багаторазово підсилює ризик зараження.

Після видалення кліща місце укусу продезінфікувати (70% спиртом, 5% йодом), а руки вимити з милом. Якщо на шкірі залишилась чорна цятка (при відриві головки або хоботка кліща), обробити її 5% розчином йоду і залишити до природної елімінації, або звернутись до хірурга для видалення. Інформація про місце, час і дату укусу і про те скільки кліщ міг перебувати на шкірі, є важливою для оцінки ризику зараження. Чим він менший, тим менша вірогідність захворювання. Після видалення кліща необхідно обов’язково звернутись до лікаря-інфекціоніста. 

Відзначу, що потрібно дотримуватись простих та доступних методів захисту від кліщів і бережіть себе та своїх близьких!

Advertisement
Поділитись у соцмережах: